Jola Słoma

Bulion z wodorostami


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 3574

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

zielona część liścia kapusty pekińskiej

1 marchewka

1 cienki plaster selera

4 małe pieczarki

garść wodorostów Arame

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżeczka oliwy truflowej

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka soli

1 litr wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i seler pokrojone w cienkie paseczki, pieczarkę pokrojoną w ćwiartki i pokrojoną zieloną część liścia kapusty pekińskiej. Po 10 minutach dosypujemy soli i gotujemy jeszcze 10 minut, dorzucamy wodorosty, chwilę mieszamy, zdejmujemy z palnika. Dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i oliwę truflową. Jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne potrawy może dodać chili i soli w ilości według uznania.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.