Zupa-krem z brzydkich warzyw z masłem orzechowym

Zupa-krem z brzydkich warzyw z masłem orzechowym
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 3 marchewki, pokrojone w grube talarki ze skórką
  • 2 pietruszki, pokrojone w grube talarki ze skórką
  • cukinia pokrojona w kawałki (lub bakłażan, kabaczek, brokuł, kalafior, batat)
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku, bez łupinki
  • cebula, obrana i pokrojona w pióra
  • ¾ szklanki orzechów ziemnych niesolonych i dodatkowo 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
  • sok z jednej limonki
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka miodu
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, cebulę, czosnek i pozostałe warzywa podsmaż z masłem, z łyżeczką papryki ostrej oraz szczyptą soli, tak żeby były złotobrązowe. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie spaliły
  2. Podsmażone warzywa zalej ok 1 litrem wody, gotuj na małej mocy kuchenki do momentu, aż staną się miękkie
  3. ¾ szklanki orzechów upraż na suchej patelni, do momentu, aż się delikatnie zarumienią
  4. Uprażone orzechy zblenduj w blenderze ręcznym z pojemnikiem, na koniec dodaj szczyptę soli. Masło będzie gotowe, gdy osiągnie konsystencję gęstej, gładkiej, oleistej masy
  5. Resztę orzechów drobno posiekaj i podsmaż na patelni z sokiem z limonki, z papryką słodką, ostrą oraz miodem.
  6. Ugotowane w wodzie warzywa zblenduj, dodaj masło orzechowe, wymieszaj dokładnie. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj do niej wrzątek. Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba
  7. Zupę podawaj z crunchem orzechowym

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE