Tomasz Jakubiak

Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1929

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 dkg wołowiny z udźca

70 dkg mięsa z dzika lub jelenia

50 dkg wieprzowiny

50 dkg surowego boczku

30 dkg wędzonego boczku

30 dkg szynki wędzonej domowej

100 ml oleju

4 cebule

szklanka śliwowicy

garść wędzonych śliwek

4 liście laurowe

5 suszonych grzybów

6 moreli

2 szczypty ziela angielskiego

8 ziaren pieprzu

3 kg kapusty kiszonej

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2 l wody

2 łyżki miodu

100 ml oleju lnianego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięsa pokrój na grube kostki, przesmaż na oleju, wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Gdy cebula się ładnie przyrumieni, dodaj śliwowicę i podpal. Zaczekaj, aż alkohol odparuje, a smak zostanie w mięsie.
Następnie dodaj posiekaną kapustę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz drobno posiekane śliwki i morele. Całość smaż i często mieszaj, żeby bigos się nie przypalił. Dolej wina i gotuj bigos na bardzo małym ogniu.
Gdy wino odparuje do połowy, zacznij powoli dolewać wodę. Całość gotuj około 4-5 godzin.
Po ugotowaniu, bigos wymieszaj z miodem, koncentratem oraz olejem lnianym. Jeśli będzie za słodki, dodaj soku z kiszonej kapusty. Gotowy bigos najlepszy będzie po 2-3 dniach. Palce lizać!

powrót

Podobne przepisy

Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.