Baklava

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Baklava
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki wody

3 płaskie szklanki cukru

250 g roztopionego zwykłego masła

1 opakowanie ciasta filo

250 g mielonych pistacji

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do dużego garnka. Wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować 30 minut, aż płyn odparuje i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podzielić ciasto na połowę i położyć na nie arkusze tak, żeby mieściły się w blasze do pieczenia (najlepiej prostokątnej o wymiarach 30x20 cm). Posmarować dno blachy roztopionym masłem i ułożyć arkusz ciasta filo. Ułożyć połowę ciasta, smarując poszczególne arkusze roztopionym masłem. Przysypać grubą warstwą rozgniecionych pistacji i ułożyć, smarując masłem pozostałe arkusze ciasta.
Starannie naciąć warstwy ciasta w romby o długości 6 cm. Piec w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złocistobrązowy kolor. Gorące ciasto zalać zimnym syropem. Przed zdjęciem z blachy odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z jeżynami
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.