Baklava

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Baklava
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki wody

3 płaskie szklanki cukru

250 g roztopionego zwykłego masła

1 opakowanie ciasta filo

250 g mielonych pistacji

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do dużego garnka. Wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować 30 minut, aż płyn odparuje i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podzielić ciasto na połowę i położyć na nie arkusze tak, żeby mieściły się w blasze do pieczenia (najlepiej prostokątnej o wymiarach 30x20 cm). Posmarować dno blachy roztopionym masłem i ułożyć arkusz ciasta filo. Ułożyć połowę ciasta, smarując poszczególne arkusze roztopionym masłem. Przysypać grubą warstwą rozgniecionych pistacji i ułożyć, smarując masłem pozostałe arkusze ciasta.
Starannie naciąć warstwy ciasta w romby o długości 6 cm. Piec w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złocistobrązowy kolor. Gorące ciasto zalać zimnym syropem. Przed zdjęciem z blachy odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.