Tarta z figami i gorgonzolą

Oceń przepis:
Przygotował:
Donna Hay
- Seria kulinarna:
- Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 płaty kruchego ciasta o wadze 200 g każdy
- 80 g gorgonzoli
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- 3 figi
- pokrojone ćwiartki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- grubo mielony czarny pieprz
- 50 g rukwi wodnej
- 6 plastrów prosciutto
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyciąć z płatów ciasta koła o średnicy 18 cm i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto gorgonzolą, posypać oregano i rozłożyć ćwiartki fig. Wymieszać w miseczce miód z oliwą i pieprzem. Polać tarty połową dressingu. Piec 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Przybrać rukwią wodną i prosciutto, polać resztą dressingu i podawać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze