Marta Dymek

Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki

odsłon: 1437

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka pomidorów z puszki, zmiksowanych

1 banan

½ szklanki oleju

¾ szklanki cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki proszki do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

½ łyżeczki soli

do podania: lukier piernikowy

 

Lukier piernikowy:

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

½ szklanki cukru pudru

1 - 2 łyżeczki gorącej wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty krem.
Osobno w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i krótko wymieszać.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej przy pomocy gałkownicy nakładać porcję ciasta. Piec przez 18 - 20 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować lukier piernikowy, kiedy babeczki wystygną – udekorować je.

powrót

Podobne przepisy

Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Muffinki czekoladowo–miodowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

zasmakujportugalii

postów: 1

17.01.2017 19:28

CYTUJ

A czy można zastąpić cukier i jakie zachować proporcje?

kasik80

postów: 1

01.11.2016 09:19

CYTUJ

Wczoraj upieczone, dziś konsumowane...rewelacja!!! :)

magber

postów: 1

29.10.2016 20:02

CYTUJ

Czy można banana zastąpić jajkiem? Jak długo piec babe w calosci?

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.10.2016 20:04

Kristina

postów: 4

28.10.2016 20:25

CYTUJ

Dzisiaj piekłam, nie babeczki pomidorowe tylko jedną dużą babkę pomidorową w okrągłej tortownicy , ciasto bardzo łatwo wykonać .Pychotka - polecam!!!!!!!!!!!!!

ankaszym

postów: 80

26.10.2016 08:42

CYTUJ

brzmi bardzo intrygująco :) a jaka mąką się najlepiej sprawdzi? Do takich rzeczy przeważnie używam albo uniwersalnej albo tortowej szymanowskiej z Polskich Młynów, jak sądzicie?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.