Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej

Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

odsłon: 5970

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szt. świeżego ananasa

200 g masła

100 g miodu

2 limonki

cukier trzcinowy

6 liści limonki

1 szt. trawy cytrynowej

0,5 owocu granatu

1 banan

1 świeża figa

krem balsamiczny o aromacie pomarańczy

patyki na szaszłyki

Przygotowanie:

Masło przełożyć do garnka, nastawić na palnik i delikatnie podgrzewać do momentu sklarowania – czyli oddzielenia tłuszczu i białek, a następnie odstawić na bok na 10 minut, tak by niepotrzebne białko osiadło na dnie. Tak przygotowane masło przecedzić przez drobne sito, ale bez osadu na dnie.
Limonkę wymasować, przekroić na połowę i wycisnąć z niej sok do miseczki. Ananasy obrać, pokroić w kostkę i nabić na patyki do szaszłyków, a następnie oprószyć z wszystkich stron cukrem trzcinowym.
Na patelnię dodać niewielką ilość klarowanego masła, miód, liście limonki oraz przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową i podgrzewać do momentu delikatnej karmelizacji. Do całości dodać wcześniej przygotowanego ananasa, obtoczyć go z wszystkich stron na patelni, a następnie podlać sokiem z limonki. Całość dusić przez około 5 minut. Banana obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Gotowego ananasa przełożyć na talerz. Obrać i wyciągnąć pestki owocu granatu. Na patelnię po ananasie dodać banana i pestki granatu, a następnie delikatnie podgrzać i udekorować talerz z ananasem. Do dekoracji użyć również liście limonki, trawę cytrynową oraz świeżą figę przekrojoną na ćwiartki.
Gotowy deser świetnie komponuje się z kremem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.