Antony Worrall Thompson

64.kompot z fenkułów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.kompot z fenkułów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

175ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

4 główki fenkułu, bez wierzchnich liści, pokrojone wzdłuż na ćwiartki

obrane ząbki z 1 główki czosnku

2 łyżki świeżego oregano, posiekanego

125ml wytrawnego białego wina

400g krojonych pomidorów z puszki

300ml gotującej się wody

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki octu balsamicznego

50g startego parmezanu

12 liści bazylii, porwanych

24 czarnych oliwek, bez pestek, grubo posiekanych



Przygotowanie

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i fenkuł. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, oregano, wino, pomidory i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1½ godziny. Jeśli po tym czasie będzie nadal dużo płynu, gotować na mocniejszym ogniu, aż wody będzie mniej, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Na koniec dodać tarty parmezan, bazylię i pokrojone czarne oliwki.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jaffle na 2 sposoby
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Hiyayakko – tofu w przybraniu
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.