Antony Worrall Thompson

64.kompot z fenkułów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.kompot z fenkułów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

175ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

4 główki fenkułu, bez wierzchnich liści, pokrojone wzdłuż na ćwiartki

obrane ząbki z 1 główki czosnku

2 łyżki świeżego oregano, posiekanego

125ml wytrawnego białego wina

400g krojonych pomidorów z puszki

300ml gotującej się wody

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki octu balsamicznego

50g startego parmezanu

12 liści bazylii, porwanych

24 czarnych oliwek, bez pestek, grubo posiekanych



Przygotowanie

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i fenkuł. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, oregano, wino, pomidory i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1½ godziny. Jeśli po tym czasie będzie nadal dużo płynu, gotować na mocniejszym ogniu, aż wody będzie mniej, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Na koniec dodać tarty parmezan, bazylię i pokrojone czarne oliwki.

powrót

Podobne przepisy

Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.