Antony Worrall Thompson

61.kurczak kalipso z sosem z mleka kokosowego i mango, podawany z ryżem z fasolą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.61)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

61.kurczak kalipso z sosem z mleka kokosowego i mango, podawany z ryżem z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania mięsnego

3 łyżeczki karaibskiego ostrego sosu chili lub tabasco

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry plus gałązka do przybrania

3 łyżki stołowe oliwy

4 piersi kurczaka z kością lecz bez skóry

200 ml mleka kokosowego

1 małe, dojrzałe mango, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę (około 175g)

sok z ½ limonki



Składniki ryżu z fasolą

1 cebula lub 3 dymki drobno posiekane

1 łyżka stołowa olej słonecznikowego

25 g masła

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana

450g ryżu

2 gałązki świeżego tymianku

7,5 cm laska cynamonu (dowolnie)

400g czerwonej fasoli, opłukanej i odcedzonej

125 g wiórków kokosowych

1 litr gorącej wody

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać grill. Do szklanej miski wlać 2 łyżeczki sosu chilli, dodać czosnek, paprykę, tymianek, połowę kolendry, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Naciąć piersi kurczaka aż do kości. W nacięcia wetrzeć marynatę. Pokryć nią całe mięso. Można je zostawić w marynacie na całą noc. Ułożyć mięso na grillu i piec 8-10 minut po obu stronach, aż mięso będzie miękkie. Do rondla wlać mleko kokosowe i wrzucić mango. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut, aż mango będzie miękkie. Dodać łyżeczkę sosu chilli, łyżkę stołową posiekanej kolendy, i sok z limonki. Zmiksować w mikserze lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przełożyć do miski.



Przygotowanie ryżu z fasolą

W dużym rondlu cebulę smażyć na średnim ogniu na oliwie i maśle, przez 2 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać ryż, tymianek, cynamon, wymieszać, aby pokrył je tłuszcz. Wrzucić fasolę, dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Wlać gorącą wodę, wsypać pół łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować na małym ogniu 25-30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut. Wyjąć tymianek i cynamon, wyrzucić. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawać z kurczakiem z grilla, polanym sosem z mango.

powrót

Podobne przepisy

Chili con carne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Najprostsze kotlety mielone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.