Zupa z soczewicy, kanapka z kaczką, mango chutney i marynowaną cebulą

Zupa z soczewicy, kanapka z kaczką, mango chutney i marynowaną cebulą
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przygotowanie:



Zupa z soczewicy:
1 kaczka po pekińsku, kupiona w sklepie, mięso oddzielone od kości
2 litry bulionu drobiowego
łyżka oliwy
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 liście laurowe
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
120 g czerwonej soczewicy, opłukanej i odsączonej
3 pomidory śliwkowe, bez nasion, pokrojone w kostkę
pół pęczku szczypiorku, pokrojonego w centrymetrowe kawałki
sól
pieprz

Mango Chutney:
11 dag cukru palmowego, pokrojonego w kawałki (lub 60 g białego cukru i 60 g brązowego cukru)
240 ml wody
4 anyżki gwiazdkowate, całe
sok z dwóch limonek
2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
łyżeczka płatków chilli

Marynowana cebula:
czerwona cebula, pokrojona w piórka
łyżka soli
60 ml octu z czerwonego wina


Kanapka z kaczką
Bagietka przecięta wzdłuż, wydrążona z miąższu i nafaszerowana kaczym mięsem z przepisu na zupę z soczewicy
Mango Chutney
Marynowana cebula
pół pęczka szczypiorku pokrojonego w centymetrowe kawałki
garść liści kolendry
pół garści liści mięty
sól
pieprz


Zupa z soczewicy
1. Obrać mięso z kaczki i przeznaczyć do kanapki. Odłożyć 200 g do dekoracji zupy.
2. Wsadzić kacze kości do garnka, zalać bulionem drobiowym i zagotować.
3. Zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał, zebrać szumowiny i gotować przez pół godziny.
4. Rozgrzać duży garnek na średnim ogniu, wlać oliwę.
5. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do miękkości.
6. Dodać liść laurowy, marchew i seler, smażyć przez 2 minuty, póki marchew i seler nie zmiękną.
7. Odcedzić bulion do dużego garnka i zagotować.
8. Dodać soczewicę, zmniejszyć ogień, żeby zupa delikatnie bulgotała i gotować przez pół godziny.
9. Doprawić zupę z soczewicy solą, pieprzem. Udekorować mięsem z kaczki, pomidorami i szczypiorkiem.

Mango Chutney
1. Wrzucić cukier palmowy, wodę i anyżek gwiazdkowy na mocno rozgrzaną patelnię i zagotować.
2. Gdy cukier się rozpuści, dodać sok z limonki.
3. Redukować do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
4. Dodać mango, płatki chilli, doprawić solą i gotować przez 5 – 7 minut, póki mango nie zmięknie, a płyn nie zredukuje się.

Marynowana cebula
1. Cebulę włożyć do miski, posolić i zamieszać.
2. Zostawić na 10 minut.
3. Przepłukać zimną wodą, odsączyć i ułożyć a suchym ręczniku.
4. Gdy cebula wyschnie, włożyć do miski, dodać ocet z czerwonego wina i przemieszać, żeby piórka zamarynowały się w occie.

Kanapka z kaczką
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2. Umieścić kacze mięso i bagietkę na blasze. Piec, póki mięso nie będzie ciepłe, a bagietka lekko przypieczona.
3. Położyć bagietkę na desce, wewnątrz ułożyć warstwę kaczego mięsa, potem Mango Chutney, marynowanej cebuli, szczypiorku, kolendry i mięty.
4. Doprawić solą, pieprzem, przykryć górną częścią bagietki, kroić na porcje i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE