Antony Worrall Thompson

42.raja po marokańsku z gniecionymi ziemniakami ricka steina


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.42)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

42.raja po marokańsku z gniecionymi ziemniakami ricka steina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ziemniaki

750 g młodych ziemniaków, obranych lub oskrobanych

2 łyżki oliwy



Bulion do gotowania ryby

1 cebula, pokrojona na plasterki

2 łodygi selera naciowego

1 świeży liść laurowy

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżeczki soli

6 ziaren czarnego pieprzu

1,2 l wody



ryba

2 x 450 g filetów z płetw rai



Salsa

szczypta szafranu

2 podłużne pomidory bez skóry i pestek, pokrojone w kostkę

¼ łyżeczki tłuczonych ziaren kolendry

szczypta mielonego kminu rzymskiego

1 mała pieczona papryka bez skóry i pestek, pokrojona na cienkie paski

1 strąk średnio-ostrej czerwonej chilli bez pestek, drobno posiekanej

2 ząbki czosnku, drobno posiekanej

150 ml oliwy extra vergine

1 łyżka soku z cytryny

sól, świeżo mielony pieprz



Do podania

2 łyżeczki drobno posiekanej kolendry i mięty

85 ml oliwy extra vergine

50 g rukwi, grubo posiekanej

ocet winny

sól morska w płatkach

grubo mielony czarny pieprz

4 garście rukwi



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. W czasie, gdy się gotują, rozgrzać na blasze w piekarniku dwie łyżki oliwy.



Bulion do gotowania ryby

Doprowadzić do wrzenia wszystkie składniki na dużej patelni i gotować przez 20 min.



Ryba

Przeciąć płetwy rai na pół i gotować w bulionie przez 10 min.



Przygotować salsę

Namoczyć szafran przez 5 min w 2 łyżkach ciepłej wody. Do małego rondla przelać wodę z szafranem i dodać pomidory, ziarna kolendry, kmin, paprykę, chilli, czosnek, oliwę oraz sok cytrynowy. Kiedy ryba jest prawie gotowa, podgrzać salsę na małym ogniu, nie doprowadzając jej do wrzenia. Wyjąć filety bulionu, odsączyć nadmiar płynu i ułożyć rybę na talerzu. Polać salsą. Ugotowane ziemniaki odlać, osuszyć i dodać oliwę. Delikatnie ugnieść ziemniaki grzbietem widelca. Dodać posiekaną rukiew i wymieszać. Podawać ziemniaki z rają i salsą, z dodatkiem rukwi blanszowanej na oliwie. Każdą porcję można skropić oliwą i octem balsamicznym oraz posypać płatkami soli i grubo mielonym pieprzem.



© Rick Stein

powrót

Podobne przepisy

Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.