Antony Worrall Thompson

33.czekoladowe bezy z kremem czekoladowym rachel allen


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

33.czekoladowe bezy z kremem czekoladowym rachel allen
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bezy

białko z 3 jajek

150 g drobnego cukru

50 g gorzkiej czekolady, startej lub drobno posiekanej

2 łyżeczki kakao, przesiane



Krem

100 g czekolady, posiekanej

50 ml śmietany kremówki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 140ºC. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. W czystej i suchej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Ostrożnie wymieszać kakao i czekoladę z pianą z białek. Szybko nałożyć łyżką porcje bezowej piany na blachy i wstawić do piekarnika. Piec 40 min.



Krem

Na małym ogniu delikatnie wymieszać w rondelku śmietanę z czekoladą. Przelać do miski i ostudzić. Nakładać krem między dwie bezy, sklejając je płaską stroną do siebie.

powrót

Podobne przepisy

Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.