Antony Worrall Thompson

33.czekoladowe bezy z kremem czekoladowym rachel allen


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

33.czekoladowe bezy z kremem czekoladowym rachel allen
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bezy

białko z 3 jajek

150 g drobnego cukru

50 g gorzkiej czekolady, startej lub drobno posiekanej

2 łyżeczki kakao, przesiane



Krem

100 g czekolady, posiekanej

50 ml śmietany kremówki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 140ºC. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. W czystej i suchej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Ostrożnie wymieszać kakao i czekoladę z pianą z białek. Szybko nałożyć łyżką porcje bezowej piany na blachy i wstawić do piekarnika. Piec 40 min.



Krem

Na małym ogniu delikatnie wymieszać w rondelku śmietanę z czekoladą. Przelać do miski i ostudzić. Nakładać krem między dwie bezy, sklejając je płaską stroną do siebie.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.