Placuszki z mąki pełnoziarnistej

Placuszki z mąki pełnoziarnistej
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozpuścić 3 łyżki masła. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Ubić białka na pianę. W oddzielnej misce ubijać mleko, żółtka i stopione masło przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wlać ją do produktów suchych i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i mieszać, aż masa będzie dosyć gładka i jednolita. Mogą powstać grudki. Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej żeliwną) lub blachę do pieczenia na średnim ogniu aż krople wody będą na niej „tańczyć”. Dodać masło. Można użyć niewielkiej ilości oleju o neutralnym smaku, np. kukurydzianego lub z pestek winogron. Kiedy patelnia będzie gorąca, nakładać łyżką placuszki. Smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, przez ok. 2 minuty. Być może trzeba będzie placuszki obracać, żeby równo się usmażyły, zależy to od źródła ognia i patelni. Delikatnie przewrócić placuszki na drugą stronę. Smażyć aż będą rumiane jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Podawać lub wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Wersja z ziarnami: zamiast ½ szklanki mąki dodać ½ szklanki mąki kukurydzianej, płatków owsianych lub otrąb pszennych albo owsianych. Można też dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub do ½ szklanki gotowanych ziaren takich jak komosa ryżowa, brązowy ryż lub proso (można wtedy użyć tylko mąki pełnoziarnistej lub tylko mąki gryczanej).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE