Pikantna zupa ze słodkim ziemniakiem i chrupiącą tortillą

Pikantna zupa ze słodkim ziemniakiem i chrupiącą tortillą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.65)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis

Zupa
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 obrane i posiekane cebule
4 szklanki bulionu z kurczaka
2 duże słodkie ziemniaki, umyte i starte na tarce
1 papryczka chipotle w sosie adobe
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
sól

Przybranie
1 mały pęczek kolendry, posiekany
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
1 tortilla

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku do zupy, na średnim ogniu. Włożyć cebulę, zrumienić. Wlać bulion, dodać starte ziemniaki i zamieszać. Zagotować, dodać papryczkę chipotle, cynamon i sól. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować w blenderze. Doprawić, a jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić szklanką wody.

Przybranie
Wymieszać posiekaną kolendrę ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zrolować tortillę i pokroić na cienkie paseczki. Ułożyć na blasze i piec aż będzie chrupka, ok. 15 minut. Dekorować każdy talerz z zupą łyżką śmietany i garścią chrupkiej tortilli.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE