Pieczarkowe kotlety z puree z białych warzyw korzeniowych

Pieczarkowe kotlety z puree z białych warzyw korzeniowych
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 500 g pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • majeranek
Panierka:
  • jajko
  • bułka tarta
Puree z warzyw korzeniowych:
  • Składniki:
  • duży kawałek selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotlety:


Cebulę poddusić na patelni, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać jajka i wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej, aby można było formować kotlety. Mokrymi dłońmi uformować kotlety, obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, na brązowy kolor.


Pure z warzyw korzeniowych:


Warzywa dobrze umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać masło i śmietanę, a następnie zblendować na gładkie puree. Jeśli będzie trzeba, dodać więcej płynu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Do puree można dołożyć inne jasne warzywa, np. pasternak, kalafior, skorzonera

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA