PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki

Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 80 g makaronu bavette, ew. tagliatelle
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • oliwa extra virgin
  • 1 niepryskana cytryna
  • listki bazylii
  • 40 g parmigiano reggiano
  • sol, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szalotkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C i piecz, aż będzie zupełnie czarna i zwęglona. Drugą szalotkę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Co jakiś czas podlewaj zimną wodą, żeby obniżyć temperaturę i stworzyć emulsję.

Pomidory pokrój w ćwiartki (pozostaw kilka do dekoracji i przekrój na pół). Podsmaż razem z szalotkami, posól, żeby puściły wodę. Smaż, aż pomidory zmiękną, dopraw pieprzem.

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź zachowując trochę wody z gotowania. Wrzuć makaron na patelnię, w razie potrzeby dodaj wodę z gotowania, żeby rozrzedzić sos. Posyp tartym parmezanem, skórką otartą z cytryny, dodaj listki bazylii.

Paloną szalotkę zmiksuj na puder. Nałóż makaron na talerz, udekoruj połówkami pomidorków, parmezanem, bazylią oraz pudrem z szalotki.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE