Pepperonata z przegrzebkami i sałatką z ziół

Pepperonata z przegrzebkami i sałatką z ziół
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przepis


Pepperonata
4 łyżki oliwy
1 duża cebula
szczypta szafranu
4 ząbki czosnku
szczypta suszonego, pokruszonego chilli
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
6 dojrzałych pomidorów
sól i pieprz

Sałatka
garść szczypiorku
garść liści trybuli
garść liści bazylii
12 liści estragonu
oliwa
12 przegrzebków

Przygotowanie
Przygotować pepperonatę: cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Paprykę oczyścić z ogonków i nasion i pokroić w cienkie paski. Pomidory pokroić na ćwiartki i jeszcze ma pół. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać szafran, chilli i czosnek, zamieszać, wrzucić paprykę i wlać resztę oliwy. Wymieszać i smażyć aż papryka lekko zmięknie. Dodać pomidory, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 35-45 minut. Papryka powinna być miękka, a sos nieco zgęstnieć.

Przygotować sałatkę: posiekać szczypiorek i liście estragonu. Skropić zieleninę oliwą i wymieszać.
Przygotować przegrzebki: rozgrzać na patelni nieco oliwy, włożyć przegrzebki, smażyć 45-60 sekund z jednej strony, odwrócić na drugą, smażyć 20 sekund i zdjąć patelnię z ognia.
Nałożyć na talerze pepperonatę, dołożyć po 3 przegrzebki na porcję i na wierzch położyć sałatkę z ziół.

© Paul Marrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE