Penne z sosem z pieczonych pomidorów

Penne z sosem z pieczonych pomidorów
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sos
12 pomidorów podłużnych, przekrojonych na pół wzdłuż
8 plasterków pancetty, albo 4 plasterki wędzonego boczku
2 cebule, posiekane
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo
400 g makaronu penne

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Pokrój pancettę lub boczek w paski. Rozłóż pomidory w naczyniu do zapiekania, dodaj boczek, cebulę, czosnek i oliwę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw naczynie do piekarnika na 1 godzinę. W tym czasie pomidory przejdą smakiem boczku i bardzo zmiękną. Wyjmij naczynie z piekarnika. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w porządnie osolonej wodzie. Odcedź, ale nie płucz. Wsyp do gorącego sosu i wymieszaj. Podawaj od razu.


© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE