Wieża z kanapek

Wieża z kanapek
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
10
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis


Składnik podstawowy
24 kromki pieczywa tostowego

Pasta z żółtkami
150g kremowego sera o słodkim smaku
3-4 ugotowane żółtka
łyżeczka musztardy
łyżeczka majonezu
2 łyżki soku cytrynowego
sól i pieprz

Pasta z wędzonym łososiem
100g wędzonego łososia
50g sera mascarpone
4 łyżki śmietany
sok z połówki cytryny
szczypiorek
sól i pieprz

Przygotowanie
Przygotowujemy pastę z żółtkami: do miseczki wkładamy kremowy serek, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy delikatnie, dodając grubo pokrojone żółtka. Przygotowujemy pastę z wędzonym łososiem: miksujemy wędzonego łososia z sokiem cytrynowym. Przekładamy do miseczki, wlewamy śmietanę, ser mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem; ucieramy drewnianą łyżka, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Ostrym nożem usuwamy skórkę z kromek pieczywa tostowego. Smarujemy 6 kromek pieczywa tostowego pastą z żółtkami i przykrywamy 6 kromkami pieczywa, lekko ugniatając. W ten sposób przygotowujemy kolejnych 6 kanapek z pastą z łososia. Kroimy kanapki w 4 trójkątne cząstki lub na pół w prostokąty i układamy naprzemiennie smakami w wieżę. Dekorujemy według gustu.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE