Panforte

Panforte
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ¾ szklanki całych orzechów laskowych
  • obranych
  • uprażonych i posiekanych
  • ¾ szklanki całych migdałów
  • uprażonych i posiekanych
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • posiekanej
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • posiekanej
  • 6 łyżek rodzynek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 ½ łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 25 cm, wyłóż ją pergaminem, który także nasmaruj tłuszczem (lub tłuszczem w sprayu). W dużej misce wymieszaj orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki, mąkę, kakao oraz przyprawy.
W garnku podgrzej na średnim ogniu cukier, miód i masło do temperatury 118 stopni C (ok. 8-10 min). Zalej powstałym syropem bakalie i mąkę i szybko wymieszaj. Masa szybko gęstnieje, więc natychmiast przełóż ją do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz 30 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w tortownicy. Owiń je i przechowuj w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE