Organic szarlo-rabarbatka z sosem waniliowym z białej czekolady

Organic szarlo-rabarbatka z sosem waniliowym z białej czekolady
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis




Składniki na farsz:
-1 kg jabłka tzw. zaniedbane chemicznie, kwaśne. Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pociąć na kawałki. ok 3 cm, wrzucić do garnka i dusić aż zmiękną, dodać cynamon, świeżo startą skórkę z cytryny i na końcu galaretkę cytrynową. Wymieszać aż się galaretka rozpuści. Polecam wekowanie jabłek na szarlotkę. Mam zapas w spiżarni. Są niezastąpione poza sezonem.
-0,5 kg rabarbaru ja miałam mrożony, obrałam go, umyłam i zblanszowałam, zamroziłam. Czekał na tą szarlotkę. Rabarbar rozmrażam i duszę na małym ogniu. Ten by bardzo kwaśny, dla mnie smakował malinowo więc, żeby wzmocnić jego smak dodałam sok z malin domowej roboty i 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej (eko)
200 g mąki pszennej razowej (2000, eko)
75 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko, 1 żółtko (z chowu ekologicznego)
300 g masła (dodałam Lurpak)
1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego (do dostania np. w Mark&Spencer)

Organiczna kruszonka:
40 g płatków owsianych
10 g ziaren sezamu
40 g płatków migdałowych
15 g pestek słonecznika
15 g pestek z dyni
70 g mąki pszennej razowej, eko / 2000
125 g masła
1 łyżeczka cynamonu
35 g brązowego cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
50 g cukru waniliowego



Masło rozpuścić, ostudzić dodać do wszystkich składników i wymieszać. Na 10 minut włożyć do lodówki.

Ciasto:
Mąkę wsypać do większej miski, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło, rozcierać masło palcami. Potem dodać jajko i żółtko, rozcierać dalej aż ciasto się połączy w kulę.
Ciasto na pół godziny włożyć do lodówki. Połowę ciasta wyjąć po godzinie. Wyłożyć pergaminem tortownicę, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spodzie blachy. Do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) włożyć blachę i piec przez 30 minut. Potem wyjąć na chwilę blachę. Wyłożyć jabłka na spód ciasta, a na jabłka rabarbar, potem rozwałkowaną drugą połowę ciasta, położyć na wierzch i piec przez kolejne 45 minut. Po 45 minutach ciasto wyjąć na chwilę ponownie i posypać kruszonką.

Sos waniliowy z białej czekolady:
Do rondla wrzuciłam łyżeczkę masła, połamaną tabliczkę białej czekolady, trochę śmietanki (ok 100 ml), laskę wanilii, wszystko rozpuściłam i wymieszałam.

© Magdalena Serafin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE