Okładniczki z fenkułem i szczypiorkiem oraz solirodem

Okładniczki z fenkułem i szczypiorkiem oraz solirodem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 12 oczyszczonych okładniczek
  • 500 g oczyszczonych małży
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 fenkuł, obrany i pokrojony w drobną kostkę
  • 150 ml tłustej śmietanki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 pomidory śliwkowe, bez skóry i pestek, pokrojone w kostkę
  • 200 g solirodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać duży garnek. Wrzucić małże, wlać wino, przykryć i gotować na dużym ogniu przez dwie minuty, aż małże się otworzą. Małże odcedzić, płyn zachować.
  2. Usunąć małże, które się nie otworzyły. Wyjąć małże z muszli. Z okładniczek usunąć ciemnoszarą część. Połowę muszli okładniczek zachować, wyrzucić większość muszli małży. Małże wypłukać z piasku i posiekać.
  3. Patelnię postawić na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i szalotki, smażyć 2-3 minuty, mieszać. Dodać fenkuł, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać płyn z małży i śmietankę. Zredukować o połowę.
  4. Na koniec dodać małże, szczypiorek, pomidory i soliród. Podgrzewać 30 sekund. Podawać na muszlach na dużym ogrzanym półmisku.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA