Napoleonka (lasagne) z polenty z ziołowym pesto

Napoleonka (lasagne) z polenty z ziołowym pesto
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis

Polenta
2 szklanki (500 ml) mleka
1 szklanka (250 ml) kremówki
1 szklanka (250 ml) wody
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
2 szklanki (500 ml) mąki kukurydzianej

Przygotowanie
W dużym rondlu zagotować mleko ze śmietaną, wodą, oliwą i solą. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać mąkę kukurydzianą, ciągle ubijając. Gotować, ubijając, 5 minut, aż polenta zgęstnieje.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią plastikową. Wylać polentę i rozsmarować, tworząc równą, 5 mm warstwę. Studzić co najmniej 15 minut. Wykroić 3 krążki o średnicy 20 cm.


Ziołowe pesto
½ szklanki (125 ml) świeżej bazylii
¼ szklanki (60 ml) świeżej mięty
¼ szklanki (60 ml) świeżej kolendry
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych szalotek
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
¼ szklanki (60 ml) tartego parmezanu
½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) sambal olek

Przygotowanie
Zioła, szalotki i czosnek zmiksować na puree. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając miksowania.
Wymieszać z parmezanem, solą i sambal olek.


Napoleonka (lasagne)
2 cukinie
2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego
6 łyżek (90 ml) tartego parmezanu

Przygotowanie
Cukinie pokroić wzdłuż na 5 mm plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię, aż będzie złocista. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować olejem tortownicę. Krążki polenty posmarować ziołowym pesto. Pierwszy ułożyć na dnie tortownicy. Skropić ¼ szklanki (60 ml) sosu pomidorowego, obłożyć połową cukinii. Przykryć drugim krążkiem, polać ¼ szklanki (60 ml) sosu pomidorowego, obłożyć resztą cukinii, posypać 2 łyżkami stołowymi (30 ml) parmezanu. Położyć ostatni krążek, pokryć resztą sosu pomidorowego i sera. Piec 20 minut. Wyjąć z tortownicy, pokroić i podać.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE