Makaron z fasolą

Makaron z fasolą
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej 60 ml oliwy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i chili, i smaż mieszając przez 2-3 min, aż zmiękną. Dodaj do rondla wybrane warzywa (poza groszkiem) oraz suszone warzywa. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 2-3 min, aż warzywa zmiękną. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 10-15 min często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dodaj bulion, makaron, fasolkę, liście laurowe i groszek, zwiększ płomień i doprowadź zawartość rondla do wrzenia. Zmniejsz płomień i duś potrawę pod przykryciem prze 20-25 min, aż makaron się ugotuje i zagęści sos. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok, żeby danie przestygło przed podaniem. W tym czasie zmieszaj w misce parmezan, posiekane pomidory i pozostałe 30 ml oliwy. Nałóż pasta e fagioli do 4 misek, a na wierzch nałóż trochę pomidorów z parmezanem. Dopraw pieprzem do smaku i skrop porcje oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE