Łatwa carbonara

Łatwa carbonara
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 plastry tłustego bekonu (spoza hodowli przemysłowych)
  • oliwa
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 30 g parmezanu, plus trochę do starcia na talerz
Zamienniki:
  • Cheddar zamiast parmezanu.
  • Jeśli nie macie jajek, woda z gotowania makaronu wystarczy.

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przyrządzenie tego łatwego sosu trwa tyle, co ugotowanie suchego makaronu w osolonym wrzątku – stawiamy na szybkość i prostotę. Z przepisu wychodzą dwie porcje, ale można go łatwo dostosować do mniejszej lub większej liczby osób. Pamiętajcie, że na osobę bierzemy około 75 g suszonego makaronu – kształt dowolny. Możecie też zagnieść własny makaron z mąki i wody z mojego super łatwego przepisu.

Na patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu wlać pół łyżeczki oliwy. Bekon pokroić, smażyć ze sporą szczyptą czarnego pieprzu. Zostawić, żeby mocno się zrumienił, od czasu do czasu potrząsając. A potem zgasić ogień.

W tym czasie jajka ubić w misce, dodać starty drobno parmezan i dokładnie wymieszać.

Szczypcami przełożyć makaron na patelnię i wymieszać z bekonem.

Jajka z parmezanem wlać na patelnię. Mieszać, dodając kilka łyżek wody z gotowania, aż powstanie jedwabisty sos. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo jajka się zetną. Makaron nałożyć na talerze, na wierzch zetrzeć trochę parmezanu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE