Kurczak maślany

Kurczak maślany
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 25 minut

Przepis

Na marynatę tikka:
3-4 łyżeczki soku z cytryny
110 ml greckiego jogurtu
2 duże ząbki czosnku, starte
10 g świeżego imbiru, obranego i startego
¼-½ łyżeczki czerwonej mielonej chili
½ łyżeczki mielonej papryki, dla koloru
1 ½ łyżeczki mielonego kminu
1 łyżka oleju

Na curry:
6 udek z kurczaka bez kości
20 g imbiru, obranego i grubo posiekanego
8 ząbków czosnku, obranych i grubo posiekanych
2 łyżki oleju
80 g masła
2 strączki czarnego kardamonu
4 pączki goździka
8 strączków zielonego kardamonu
500 g pomidorów, zmiksowanych na piure
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-4 małe zielone chili, w całości, ale nakłute
80-100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
¼ łyżeczki mielonej czerwonej chili (lub do smaku)
1 łyżeczka liści kozieradki, roztartych palcami na proszek (niekoniecznie)
1 łyżeczka garam masali

Do podania:
1 mała garść liści kolendry
chlebek naan albo maślane parathy

Przygotowanie:
Marynata: połącz wszystkie składniki na marynatę, dopraw 1 łyżeczką soli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przed gotowaniem wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.

Curry: zmiksuj czosnek z imbirem, dodając odrobinę wody. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i połowę masła. Wrzuć przyprawy w całości i kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż woda wyparuje, a czosnek stanie się ziarnisty. Dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj, aż powstanie pasta, od której oddzieli się olej – powinno to zająć 20 minut. Rumień pastę na małym ogniu, często mieszając, 6-8 minut lub do momentu, gdy wyraźnie ściemnieje. Wlej 250 ml wody, zagotuj. Przetrzyj przez sito. Odciśnij jak najwięcej płynu, a części stałe wyrzuć. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C, najlepiej włącz opiekanie. Na blasze wyłożonej folią aluminiową połóż kurczaka. Piecz 8 minut na najwyższej półce, aż mięso się podpiecze. Wyjmij z piekarnika. Pokrój albo podrzyj mięso na spore kawałki. Rozgrzej pozostałe masło i dodaj zieloną chili. Dodaj sos, nieco soli, wodę i gotuj 3-4 minuty. Wmieszaj kurczaka, śmietanę, cukier, mieloną chili i tyle mielonej papryki, by otrzymać kolor, jaki ci odpowiada. Dodaj liście kozieradki i garam masalę. Gotuj, mieszając, 4-5 minut lub do czasu, aż kurczak dojdzie, a sos stanie się cudownie kremowy. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Spróbuj i dopraw solą, cukrem albo śmietaną. Udekoruj kolendrą i podaj z parathą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE