Kurczak Kung Pao

Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki dania:
1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
3 dymki, cienko pokrojone
1 miarka (ok. 100 g) kiełków fasoli mung
2 piersi kurczaka bez kości, pokrojone na 2,5 cm kawałki
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Składniki sosu:
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka brązowego cukru
250 ml bulionu drobiowego
4 łyżki octu z wina ryżowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Do smażenia:
olej arachidowy
1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego albo płatków chilli
6 pokrojonych ząbków czosnku
5 cm kawałek imbiru, posiekany

Przygotowanie:
Przygotuj warzywa i ułóż na półmisku w kolejności dodawania do woka. Kawałki kurczaka obtocz w skrobi. Wstaw do lodówki. Wlej do słoika wszystkie składniki sosu, dokładnie zakręć i potrząsaj, aż powstanie gładki sos. Wok albo dużą patelnię rozgrzej na silnym ogniu. Wlej nieco oleju i gdy zacznie dymić, dorzuć pieprz syczuański. Smaż przez chwilę, dodaj imbir i czosnek. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Dorzuć kurczaka. Smaż, mieszając, aż będzie złocistobrązowy. Dorzuć papryki i seler. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty, dolej sos. Smaż, mieszając, aż zgęstnieje. Dorzuć kiełki i dymkę, wymieszaj.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE