Kofty z tortillą, warzywami i dipem jogurtowym

Kofty z tortillą, warzywami i dipem jogurtowym
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mięty
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 tarta marchewka
  • 1 pokrojony w słupki ogórek
  • tortille
Sos jogurtowy:
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki liści mięty, posiekane
  • 200 g gęstego jogurtu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kotleciki wymieszać i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować 6-8 owalnych kotlecików.

Kofty smażyć na oleju z każdej strony, a następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

Sos jogurtowy:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Tortille podgrzać na suchej patelni z każdej strony, aż zrobią się miękkie. Nałożyć mięso, warzywa, polać sosem i zwinąć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA