Ciasto czekoladowe z gęstą polewą

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Czekolada (odc. 28)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Składniki:
Ciasto
¾ szklanki (170g) masła w temperaturze pokojowej
1 ¼ szklanki (280g) cukru kryształu
¼ szklanki (50g) brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
½ szklanki (125ml) wody
115 g niesłodzonej czekolady cukierniczej
2 łyżeczki (10ml) rozpuszczalnej kawy espresso
1 ¾ szklanki (220g) mąki tortowej
¼ szklanki (30g) kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka (250ml) kwaśnej śmietany

Polewa:
2 szklanki (450g) masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko (można pominąć, jeśli ciasto będzie przechowywane w temperaturze pokojowej)
350g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
2 ½ szklanki (275g) cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką dwie foremki o średnicy 23cm. Pokroić czekoladę na kawałki. Zmieszać w rondelku czekoladę, wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się stopi. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubić razem. Dodać do masy stopioną czekoladę i dobrze ubić. Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać przez sito. Dodawać do masy na przemian z kwaśną śmietaną, cały czas ubijając. Rozłożyć taka samą ilość masy do dwóch foremek. Piec 25-30 minut. Sprawdzić czy patyczek wkłuty w środek ciasta jest po wyjęciu suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 15 minut, potem wyjąć ciasto z foremek i odstawić na talerzach do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Pokroić czekoladę na kawałki. Stopić w rondelku na małym ogniu lub w misce na parze. Odstawić do ostygnięcia. Ubić masło na puszystą masę. Ewentualnie dodać żółtko. Dolać stopioną, ostudzoną czekoladę. Dodać ekstrakt waniliowy, sól i cukier puder. Ubijać do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Na krążek ciasta nałożyć warstwę polewy i rozsmarować. Nałożyć i przycisnąć drugi krążek. Rozsmarować na wierzchu warstwę polewy, potem posmarować polewą boki. Wstawić ciasto do lodówki, by polewa zastygła. Można też pozostawić w temperaturze pokojowej (wówczas pominąć w przygotowaniu żółtko).

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE