Jagnięcina z groszkiem

Jagnięcina z groszkiem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokroić mięso na kawałki, przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić na bok. Cebulę, marchew i czosnek obrać. Cebulę grubo posiekać. Marchew i seler pokroić na kawałki. Chilli pokroić na plasterki (przedtem ew. usunąć pestki). Wyjąć groszek z zamrażarki i zostawić w temperaturze pokojowej. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew i seler. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Dorzucić całe, lekko zgniecione ząbki czosnku, chilli i anchois. Mieszając smażyć, aż fileciki się niemal rozpadną. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Dodać tymianek, wlać wino, zamieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać ocet i zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. Ziemniaki dobrze umyć i osuszyć, zależnie od wielkości pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Wrzucić do garnka ziemniaki, pomidorki i groszek, zamieszać, wlać wodę, przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej i dusić na małym ogniu 40 – 45 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować parę minut bez przykrycia, by odparować nadmiar płynu. Zdjąć z ognia, rozłożyć na talerze i podawać z chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE