Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Tortilla
2 ½ szklanki pokrojonych w plasterki ziemniaków
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (250 ml) pokrojonej w 3 mm plasterki czerwonej cebuli
1 szklanka (250 ml) pokrojonej kiełbasy chorizo
8 jajek
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego tymianku
½ łyżeczki (2 ml) tłuczonego pieprzu
2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, zgasić ogień, odstawić na 5 minut, odcedzić – dzięki temu plasterki się nie połamią. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chorizo oraz cebulę, aż będzie miękka.
Ubić jajka z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu. Wymieszać z ziemniakami, cebulą i kiełbasą.
Na patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić, wlać masę jajeczną, delikatnie potrząsnąć patelnią, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Wstawić do piekarnika, piec 25 – 30 minut. Wyłożyć na talerz. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.


Pikantny sos pomidorowy
¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego
2 łyżki stołowe (30 ml) brązowego cukru
2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) tartego imbiru
1 łyżka stołowa (15 ml) roztartego czosnku
1 łyżeczka (5 ml) żółtych nasion gorczycy
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka (5 ml) mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka (5 ml) pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki (2 ml) pasty curry
szczypta szafranu
¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
4 szklanki (1 l) posiekanych pomidorów Roma
1 ½ szklanki (375 ml) soku pomidorowego

Przygotowanie
W stalowym garnku wymieszać ocet z cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty i zdjąć z ognia. W małej misce połączyć imbir, czosnek, gorczycę, pieprz, kmin, pieprz, pastę curry i szafran. W rondlu rozgrzać oliwę, aż zacznie dymić. Ostrożnie wrzucić przyprawy. Smażyć 2 minuty.
Wlać ocet, sok pomidorowy, wrzucić pomidory i gotować 20 minut.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE