Gorąca czekolada

Gorąca czekolada
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
10 minut

Przygotowanie:

Składniki:
2 filiżanki tłustego mleka
¼ filiżanki kakao dobrej jakości
2 łyżki cukru pudru
1 laska cynamonu
1 szczypta soli
½ filiżanki pokruszonej półsłodkiej czekolady

Przygotowanie:
Możemy zastąpić mleko krowie mlekiem sojowym lub migdałowym. Jeśli mamy meksykańską czekoladę, która jest słodka i doprawiona cynamonem, pomijamy cukier i cynamon. W średnim garnku podgrzewamy mleko z kakao, cukrem pudrem, cynamonem i solą. Nieustannie mieszamy, aż mleko się zagotuje. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Usuwamy cynamon. Możemy zmiksować napój blenderem ręcznym. Stanie się gładki i spieniony.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE