Ajerkoniak bezalkoholowy

Ajerkoniak bezalkoholowy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Przygotowanie:

Składniki:
litr mleka tłustego
rozcięta laska wanilii
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
4 żółtka
4 – 6 łyżek cukru
woda pomarańczowa do smaku (lub rum)

Przygotowanie:
Wlać mleko do rondla i zeskrobać do niego ziarenka wanilii. Wrzucić także rozciętą laskę wanilii i zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzać do wrzenia. Zdjąć z gazu, przykryć i odstawić na 10 minut, żeby mleko przeszło smakami dodatków. Utrzeć żółtka z cukrem. Dolać do nich trochę mleka, wymieszać i wlać wszystko z powrotem do rondla z mlekiem. Podgrzewać i mieszać, aż płyn zgęstnieje, 3 – 15 min. Nie zagotować. Dodać wody pomarańczowej do smaku. Przecedzić do dzbanka, ostudzić i wstawić do lodówki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE