Frytki ze słodkich ziemniaków

Frytki ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ⅛ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 4 słodkie ziemniaki
  • obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na cząstki
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce cukier, sól, kmin i pieprz kajeński. Włożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, polać olejem, wymieszać, posypać przyprawami, ponownie wymieszać i ułożyć na blasze. Piec 10 minut, odwrócić, zwiększyć temperaturę do 200° C i piec jeszcze 10-15 minut, aż frytki będą miękkie w środku i rumiane na wierzchu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE