Eskalopki z łososia z sosem szczawiowym

Eskalopki z łososia z sosem szczawiowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis


Łosoś:
25 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 cienkie filety z łososia po 75 - 100g

Sos:
25 g masła
½ cebuli, posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
50 ml wytrawnego wermutu
300 ml bulionu z kurczaka
100 ml śmietany kremówki
200 g mrożonego groszku
2 łyżki soku z cytryny
6 dużych liści szczawiu, z usuniętymi łodygami


Przygotowanie:
Zacznij od sosu. W średnim rondlu roztop masło i delikatnie podduś na nim przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodaj wermut i bulion, wymieszaj. Dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Dodaj groszek, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczaw i zdejmij z ognia. Kolej na łososia. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Połóż filety skórą do dołu. Smaż przez 1 minutę, obróć filety i zdejmij patelnię z ognia. Łosoś dojdzie pod wpływem temperatury patelni. Nałóż na talerz sos, na wierzchu połóż łososia i podawaj od razu.


Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE