Curry z owocu chlebowca

Curry z owocu chlebowca
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka curry do warzyw
1 owoc chlebowca (ok. 500 g), obrany i pokrojony na 3-centymetrowe kawałki
2 małe zielone chili, przekrojone wzdłuż na pół
100 g cebuli, drobno posiekanej
1 gałązka liści curry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3-centymetrowy kawałek laski cynamonu
500 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kokosowej
szczypta prażonego mielonego ciemnego curry
liść pandanu
mielona gorczyca
3 ząbki czosnku
sól

do podsmażenia:
100 ml oleju
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 gałązka liści curry
½ czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Kolendrę, kmin i curry do warzyw przekładamy do małej patelni o grubym dnie i prażymy na sucho na małym ogniu, aż zbrązowieją. Uprażone przyprawy i resztę składników poza śmietanką kokosową i prażonym ciemnym curry wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 12 minut lub do czasu, kiedy owoc chlebowca zmięknie. Ziarna gorczycy, liście curry i czerwoną cebulę podsmażamy na oleju i całość przekładamy do garnka z chlebowcem. Nieustannie mieszając, dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze 4 minuty, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty, a owoc chlebowca miękki i delikatny. Doprawiamy solą i prażonym curry. Nie mieszamy. Podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE