Ciasteczka z dodatkami

Ciasteczka z dodatkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przepis

Składniki:
500 g masła
1 szklanka cukru
4 ½ szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek słodkiego mleka skondensowanego

Dodatki:
cukier lawendowy (szklanka cukru wymieszana z dwiema łyżkami posiekanych płatków jadalnej lawendy)
kolorowa posypka
płatki kukurydziane wymieszane z rodzynkami

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C.Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek, wanilię i mleko. Ucierać, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 3 części. Z ciasta uformować kuleczki, trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Kuleczki ułożyć na blaszce. Spłaszczyć dłonią, widelcem zrobić na brzegach wzorek. Posmarować wodą i posypać cukrem lawendowym.
Posypkę wysypać na talerz. Kuleczki z drugiej porcji ciasta zanurzać w posypce spłaszczając dłonią. Ułożyć na blaszce posypką do góry.
Kuleczki z trzeciej porcji obtaczać w płatkach z rodzynkami. Dokładnie pokryć, spłaszczyć, ułożyć na blaszce. Piec 15-20 minut na rumiano.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE