Aromatyczna soczewica

Aromatyczna soczewica
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
1 ½ szklanki zielonej soczewicy (najlepiej odmiany puy)
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
1 cebula, drobno pokrojona
2 wyciśnięte ząbki czosnku
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki oliwy

do podania:
2 łyżeczki sherry lub octu winnego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zalać 4 szklankami wody. Gotować bez przykrycia, aż soczewica zmięknie a płyn wyparuje (15-20 minut). Pod koniec można zwiększyć ogień, żeby ją odparować (należy pilnować, żeby się nie przypaliła). Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, sherry lub octem. Dodać natkę i wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs, na przykład confit z kaczki.

@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE