Anglo-indyjska zupa pomidorowa

Anglo-indyjska zupa pomidorowa
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • posiekana
  • 1 duża marchewka
  • posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 2 cm korzenia imbiru
  • obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszana z łyżką wody
  • 650 g drobno pokrojonych dojrzałych pomidorów
  • ½-1 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • ¾-1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 100 m mleka
  • 300-400 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać w garnku masło z olejem. Dodać liść laurowy i smażyć 20-30 sekund. Dodać cebulę, marchewkę, selera, czosnek i imbir. Przykryć pokrywką i smażyć 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, a cebula lekko się zrumieni. Dodać skrobię kukurydzianą i podgrzewać, mieszając, 1-2 minuty. Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować 20-30 minut, do całkowitego odparowania płynu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-6 minut, aż skórki pomidorów się zrumienią. Wyjąć liść laurowy. Zdjąć z ognia i zmiksować na purée. Nadal miksując, powoli wlewać mleko i wodę, aż zupa osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Ponownie zagrzać i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE