Zupa-krem z batatów

Zupa-krem z batatów
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia kreolska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Roztop masło na średnim ogniu w dużym rondlu i podsmaż cebulę przez 3-4 min, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj pokrojone bataty, imbir, mleczko kokosowe i 3 szklanki bulionu. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładkie puree, a jeśli jest za gęste, dolej pozostały bulion. Dodaj sok z limonki i ewentualnie przecedź krem. Wstaw z powrotem na ogień i dopraw do smaku. Nakładaj do miseczek i ozdabiaj posiekaną kolendrą i łyżeczką jogurtu. Zupę można podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

paupaulina 6 lat temu

Polecam! Krem ma na prawde bardzo ciekawy smak, jednak ja dodałam trochę wiecej imbiru

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE