Makowy łosoś na sosie z białego wina

Makowy łosoś na sosie z białego wina
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 6 łyżek maku
  • 6 łyżek mąki
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Filety opłukać lekko pod wodą i osuszyć ręcznikiem. Jeśli filet ma skórę, należy ją usunąć. Rybę lekko posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15 min. W międzyczasie możemy przygotować sos z białego wina. Żółtka jaj utrzeć z cukrem w miseczce, którą później będzie można wstawić do innego naczynia z wrzącą wodą. Zagotować wodę zmieszaną z winem. Wlewać cienkim strumieniem wrzące wino z wodą do utartych żółtek i mieszać, dodać skórkę pomarańczową. Wstawić miseczkę do innego naczynia z wrzącą wodą i mieszać jeszcze przez chwilę trzepaczką, aby sos zgęstniał. Przygotować składniki panierki, na oddzielnych naczyniach mąkę, mak oraz roztrzepane jajko. Każdy z filetów najpierw panierować w mące, następnie w jajku i na koniec w maku. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli zdecydujemy się pokroić filety na małe porcje-paluszki, wystarczy je obsmażyć po 1,5 min. z każdej strony. Na talerz wylać ok. 2 łyżki sosu, na którym układamy usmażone rybki. Można polać pozostałym sosem lub podać go obok w sosjerce. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE