Zupa minestrone ze strączkami i ze smalcem z cebuli

Zupa minestrone ze strączkami i ze smalcem z cebuli
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 l wody
  • 50 g masła
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • ½ szklanki suchej soczewicy zielonej
  • ½ szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki suchej fasoli Jaś (moczonej przez noc w wodzie)
  • 2 pałki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 4 liście laurowe
  • 1 szklanka makaronu lub ryżu z dnia poprzedniego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
Smalec z cebuli:
  • 2 duże cebule
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
Dodatkowo:
  • 4 pajdy wiejskiego chleba

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek i seler naciowy podsmaż na oleju rzepakowym i zalej wodą, dodaj 50 g masła. 

Do garnka dodaj strączki. Następnie dodaj passatę, liść laurowy oraz sól.

Zupę gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 

 

Cebulę drobno posiekaj i smaż na małym ogniu z 200 g masła oraz kminkiem.      

Jak cebula będzie miękka i słodka, zblenduj ją na „smalec”, dopraw solą.

 

Do zupy dodaj makaron lub ryż, dolej wody, jeśli będzie za gęsta.

Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Podawaj z pajdą chleba, posmarowaną smalcem z cebuli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA