Trójwarstwowa krajanka z masłem orzechowym i ciemną czekoladą

Trójwarstwowa krajanka z masłem orzechowym i ciemną czekoladą
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.128)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Na spodnią warstwę
450g 70% stopionej ciemnej czekolady
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka syropu kukurydzianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
8 jajek
4 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych

Na środkową warstwę
2 szklanki masła orzechowego
450g kremowego serka w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Na wierzch
450g 70% ciemnej czekolady
1 szklanka 36% śmietany kremówki

Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Czekoladę, masło orzechowe, syrop kukurydziany, wanilię i sól zmiksować w robocie kuchennym, używając końcówki „wiosło”. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając, wsypać orzeszki. Masę przelać do dużej formy i równomiernie rozprowadzić. Piec 30 minut. Ostudzić.

Przygotowanie środka
Masło orzechowe, serek, brązowy cukier, wanilię i gałkę muszkatołową ubić do gładkości. Rozprowadzić na przestygniętej warstwie bazowej. Schłodzić.

Wierzch
Czekoladę stopić razem z kremówką, mieszając do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca, a cała czekolada się roztopi. Rozprowadzić na wierzchu ciasta, chłodzić, aż zastygnie.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE