Smażony śledź w marynacie

Smażony śledź w marynacie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 świeżych filetów śledziowych ze skórą
  • 200 ml bułki tartej
  • 200 ml mąki żytniej
  • 150 g masła
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w krążki
Marynata:
  • 1 l wody
  • 300 ml octu spirytusowego
  • 500 ml cukru
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać bułkę tartą z mąką żytnią, obtoczyć filety. Smażyć na maśle z obu stron (najpierw skórą do dołu) na złoto-brązowy kolor. Posolić. Umieścić w misce, na wierzchu ułożyć krążki cebuli.

W garnku wymieszać składniki marynaty, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalać marynatą filety, zakryć folią spożywczą lub pokrywką, odstawić na tydzień do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA