Różowe naleśniki ze słodką ricottą

Różowe naleśniki ze słodką ricottą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g startych na drobnej tarce buraków (ok. 1 szklanki)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ok. ½ szklanki wody gazowanej
  • masło klarowane do smażenia
Farsz:
  • 250 g sera ricotta
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych
  • duża szczypta cynamonu
  • ew. 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor. Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera. Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15-20 minut. Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.

Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Ricottę rozcieramy z częścią syropu (resztę zostawiamy do dekoracji) i cynamonem, jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy jogurt naturalny. Na każdy naleśnik nakładamy słodki serek, zwijamy, polewamy syropem i obsypujemy migdałami.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE