Dutch Baby

Dutch Baby
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki, Śniadania

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • kilka śliwek węgierek, malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka ogrzewamy, np. wkładając je do garnka z ciepłą wodą. Mleko delikatnie podgrzewamy. Te składniki muszą być ciepłe! Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Do blendera (stojącego, z kielichem) wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól. Na gazie stawiamy żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika.

Podgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzamy po niej 2 łyżki masła. Mieszankę składników z blendera krótko miksujemy (4 sekundy) na jednolitą masę i wlewamy powoli na patelnię. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Wyjmujemy z piekarnika i polewamy resztą klarowanego masła. Posypujemy cukrem pudrem (koniecznie, bo sam omlet nie jest słodki) i kroimy na porcje. Na talerzykach skrapiamy sokiem z cytryny.

Podajemy z powidłami, syropem klonowym, cukrem pudrem, miodem, owocami i z czym tylko sobie życzymy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA