Tort naleśnikowy Jagny z sosem kajmakowym Mamy Alicji

Tort naleśnikowy Jagny z sosem kajmakowym Mamy Alicji
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki

Składniki:

  • Naleśniki (ok. 20 sztuk):
  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki jaglanej, owsianej lub z ciecierzycy
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 400 ml napoju owsianego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Kajmak:
  • 500 g brązowego cukru
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 150 ml mleka (u mnie: napój roślinny)
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 150 g masła
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 500 g serka mascarpone
  • kwiaty jadalne

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 min.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z dwóch stron. Jeden naleśnik to około 1 chochla ciasta.

Wszystkie składniki kajmaka podgrzej w rondelku o grubym dnie, co jakiś czas mieszając.

Naleśniki przełóż mascarpone i masą kajmakową. Układaj naleśniki na kształt tortu. Następnie udekoruj kwiatami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA