Risotto z kabaczkiem i pancettą

Risotto z kabaczkiem i pancettą
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


MASŁO KORZENNE
4 upieczone ząbki czosnku
4 łyżki stołowe (60 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego szczypiorku
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
½ łyżeczki (2 ml) posiekanego majeranku

Przygotowanie
W misce rozgnieść łyżką czosnek. Dodać masło, szczypiorek, majeranek, cynamon i imbir, starannie wymieszać i schłodzić.

KABACZEK
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
500 g kabaczka, pokrojonego w półcentymetrową kostkę
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) brązowego cukru

Przygotowanie
W dużej patelni stopić masło. Dodać kabaczka i przyprawić solą. Smażyć 6 minut, aż stanie się złocisty z każdej strony. Dodać cukier i dusić, aż kabaczek będzie przyrumieniony i miękki, ale nie rozgotowany. Trzymać w cieple.


RISOTO
5 szklanek (1,25 l) bulionu z drobiu
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
125 g pancetty lub wędzonego bekonu
½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek
1 szklanka (250 ml) ryżu arborio
2 łyżeczki (10 ml) posiekanej świeżej szałwii
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego świeżego tymianu
½ szklanki (75 ml) białego wina
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki
gruboziarnista sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Zagotować bulion na dużym ogniu, zmniejszyć płomień. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem, wrzucić pancettę (bekon) i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać szalotki i smażyć, aż zmiękną.
Wsypać ryż, szałwię oraz tymianek i smażyć 4 minuty, mieszając, by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Zwiększyć ogień, wlać wino i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Dodawać po pół szklanki (125 ml) gorącego bulionu i cały czas mieszać, by ryż absorbował płyn i wydzielał skrobię. Po 18 minutach sprawdzić, czy ryż jest gotowy – powinien być al dente. Dodać natkę, sól, pieprz i 3 łyżki stołowe (45 ml) korzennego masła. Delikatnie wymieszać z kabaczkiem.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE