Quiche lorraine

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska
Ilość osób:
4

Przepis



Ciasto
180 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g tartego parmezanu
2 łyżeczki listków tymianku
1 jajko (od kur z wolnego chowu)
1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)

Nadzienie
3 jajka (od kur z wolnego chowu)
150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
150 g sera gruyere
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło, parmezan i tymianek. Rozetrzeć wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na pół godziny do lodówki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek, wielkości dużej formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć kółkiem z pergaminu, a na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere\'a, w misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do masy zbyt wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem, posypać odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

© Dave Myers i Si King

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE