Tomasz Jakubiak

Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 65

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kiszone rydze w słoiku (lub inne kiszone grzyby)

1,5 l bulionu warzywnego

1/2 l zakwasu

400 g ziemniaków

3 marchewki

2 pietruszki

czosnek

kawałek selera

gałązka świeżego tymianku

gałązka świeżego rozmarynu

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz, sól

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki

3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki, plasterki lub w kostkę. Pokrojone warzywa przesmaż na oleju w dużym garnku. Następnie warzywa zalej bulionem. Do podgotowanych warzyw dodaj kiszone grzyby. Do zupy dodaj świeży tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy.
Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez ok. 30- 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dolej żur i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.
W misce połącz mąkę, śmietanę i dolej odrobinę ciepłej zupy bez warzyw. Całość wymieszaj i wlej do zupy. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.